Szabadon választható

KOŠICE /KASSA/ VÁROSNÉZÉS

Fakultatív kirándulás, mely városnézésre irányul, ennek célja Kassa történelmének és kulturális emlékeinek megismerése.

Útvonal leírása:

 • Indulás: Jahodná /Epres-teto/ 9:00
 • megálló : Košice /Kassa/ városközpontja
 • megálló: ebéd
 • megálló: szabad program a városban
 • Visszatérés : Jahodná /Epres-teto/ cca 16:00

Košice /Kassa/, Szlovákia második legnagyobb városa, az ország keleti részén fekszik. Előnyős fekvése miatt a múltban fontos pontja volt az üzleti utaknak, ma kulcsfontosságú gazdasági központ, de fontos közlekedési vonalak kereszteződése is, amihez hozzájárul a vasúti csomópont és repülőtér is. Kassa az első olyan európai város, mely elnyerte a címerlevelet. 1369-ben Nagy Lajos uralkodó először adományozta jogi személynek – Kassa városnak. További elsőbbsége sporttal kapcsolatos – Kassán október első vasárnapján rajtol a legrégibb európai és második legrégebbi maratóni futás a világon – Nemzetközi békemaraton (1924-ben jött létre).Szent Erzsébet dóm a legkeletibb góikus katedrális Európában. A város történelmi központja a Szlovák Köztársaság legnagyobb városi műemléki rezervátuma. Közép-Európa legosibb középiskolája szintén Kassán, 1872-ben jött létre – gépészeti ipari középiskola. A város határában van - terjedelme szerint - Közép-Európa legnagyobb állatkertje (288 ha) és a városban meglátogatható Szlovákia legnagyobb botanikus kertje. kaktuszai legnagyobb gyűjteménynek számított a volt Csehszlovákiában. A gyermekvasút a Csermely-völgyben Szlovákia legrégibb és egyben az egyetlen ilyen vasútja. Város a kassai völgykatlanban fekszik Hernád folyó széles völgyében,melyet nyugaton s Slovenské rudohorie /Szlovák- é rchegység / határol.

Emlékművek, melyeket városnézés során látni fognak: Szent Erzsébet dóm, Szent Mihály kápolna, Orbán- torony, Állami Színház, Immaculata szoborcsoport a Mária oszloppal, Püspöki palota, Rákóczi-palota, Királyi Ház, Miklós-börtön, Városi falak.

Szabad program keretében meglátogathatják a Viaszfigurák Múzeumát, elüldogélhetnek a zenélő szökőkútnál ill. megpihenhetnek egy kávé mellett valamelyik kis kávéházban. Az ebédet elfogyaszthatják a hagyományos Szlovák étteremben, ahol a szlovák konyha hagyományos és csábító specialitásai várják önöket. Ehetnek finom juhtúrós galuskát, hurkát, kolbászt és ihatnak kiváló zsendicét, írót vagy szilva pálinkát.

A fakultatív kirándulás GÖMÖR területére irányul.

Útvonal:

 • Indulás : JAHODNÁ /Epres-tető/ 7: 3O
 • 1.sz. megálló : KRÁSNA HORKA /Krasznahorka/
 • 2.sz. megálló: BETLIAR /Betlér/
 • 3.sz. megálló: Ebéd
 • 4.sz. megálló: DOBŠINSKÁ ĽADOVÁ JASKYŇA /Dobsinai jégbarlang/

KRÁSNA HORKA /Krasnahorka/

Nemzeti műemlék, század eleji gótikus vár. Reneszánsz stílusban erőddé építették át, később reprezantatív nemesi székhelyé változtatták. 1812.-ig a vár lakott volt. Andrássy D. – az utolsó tulajdonos – családi múzeummá alakította és 19O6.-tól megnyitották a közönség előtt. A vár nyitva áll a látogatók előtt mint a korabeli bútorok és berendezések múzeuma. Az utolsó várurak egyike építtetett 19O4.-ben Krásnohorské Podhradie Krasznahorkaváralja/ nevű község határában egy művészien díszített szecesszióos mauzóleumot a felesége számára, mely különböző színű márványból készült, a világ sok részéről szállították ide. Itt találhatók Andrássy D. és neje Franciska szarkofágjai. A kutyájuk szobra a mauzóleum mellett található. A vár nyitva áll a látogatók előtt mint a korabeli bútorok , berendezési tárgyak és divat múzeuma.

BETLIAR /Betlér/

Régebbi kastély alapjain, mely feltehetően a 16. századból származott, Andrássy István a 18.sz elején kastélyt építtetett, megerősített sarokbástyákkal. Utódai 1792-1795 között átépítették a kastélyt klasszicista stílusban, napjainkban a kastély a történelmi lakáskultúra múzeumaként szolgál. A benne levő bútor 15. – 17. századból származik, a berendezés klasszicista és empire. Láthatunk itt képgyűjteményt- tájképeket, portrékat, fegyvergyűjteményt és vadásztrófeákat, könyvtárat több mint 2O.OOO pékldánnyal, egzotikus emléktárgyakat a világ minden tájáról, főképpen Ázsiából és Afrikából.

DOBŠINSKÁ ĽADOVÁ JASKYŇA /Dobsinai jégbarlang/

Ezen védett természeti alkotás egyike hazánk legértékesebb és legfigyelemreméltóbb természeti jelenségeinek. E. Ruffini bányamérnök és társai 187O. 7.15.-én tárták fel. Már 1871-ben megnyitották a látogatók előtt. 1887-ben az első, villamos árammal megvilágított barlang volt Európában. Gazdag díszítésének képződményeit jelentős mértékben az áramló levegő formálta. A jég összterjedelmét 11O.OOO m3 becsülik.

Időbeosztás:

 • 7:3O Indulás Jahodná /Eptestető /
 • 7:3O - 9:OO Utazás Krásna Hôrka /Krasznahorka/
 • 9:OO - 11:3O Vár + mauzóleum megtekintése
 • 11:3O -12:OO Utazás Betliar /Betlér/ irányában
 • 12:OO -13:3O Ebéd
 • 13:3O -15.OO Betliar /Betlér/ megtekintése
 • 15:OO - 15:45 Utazás a jégbarlangba
 • 16:OO - 17:OO Jégbarlang megtekintése
 • 17:OO - 19:OO Visszatérés Jahodnára

A választható kirándulás PIENINY területére irányul.

Útvonal leírása:

 • Indulás: JAHODNÁ / Epres-tető/ 07.30
 • 1. megálló: ČERVENY KLÁŠTOR /Vöröskolostor/
 • 2. megálló : DUNAJEC ÚSZTATÁSA
 • 3. megálló: Ebéd – LESNICA
 • 4. megálló: VÁR + SKANZEN ĽUBOVŇA

ČERVENÝ KLÁŠTOR

A Červený Klástor /Vöröskolostor/ község melletti kolostort -nemzeti kulturális műemléket a karteziánus és kamalduli szerzetesek lakták két szakaszban. Először karteziánus kolostor volt 1320 – 1563 években (a rend alapítója 1084-ben szent Bruno).

TUTAJOZÁS DUNAJEC FOLYÓN

Nagyon érdekes a Dunajec úsztatása tutajon, ami a helyi turista attrakciók közé tartozik. A folyó, mely szlovák területről a Balti tengerbe viszi a vizeket. Forrásai Biely és Čierny Dunajec, valamint jobboldali beömlésű Javorinka elvezetik a Pieniny vizét. Dunajec áttörése 360 ha területen védett nemzeti rezervátum. Terület igen jelentős a növényzet és táji-esztétika tekintetében. Dunajec Szlovákia területén elvezeti a vizet 361 km2- ről és közel 20 kilométeren képezi a szlovák-lengyel államhatárt.

ĽUBOVŇA – VÁR ÉS SKANZEN

Stará Ľubovňa fölött emelkedik a lubovnyai vár, melyet a 14. sz. elején építették. Első írásos említés a várról -mint a királyi székhely egyikéről- 1311-ből származik. A vár legősibb részét képezi a főbástya és a gótikus kastély. 1412-ben a zálogosított szepesi városok lengyel polgármestereinek székhelyévé vált, ami elősegítette fejlődését. 1553-ban a vár teljesen leégett. Rekonstrukciója során új reneszánsz palotát építettek. 1642-ben barokk palotát építettek és 1647 –ben pedig kápolnát. 1655 és 1661 között ide rejtették svédek elől a lengyel koronázási kincseket. 1772 után a szepesi városok zálogosításának megszűnte után a vár hanyatlásnak indult. A Lubovnyai Vár alatt terül el a lubovnyai skanzen a Szepes és Sáros megyék népi építészet remekeivel. Legértrékesebb kiállított építmény a gerendás faépulet - görög katolikus Szent Mihály arkangyal temploma Matysová községben, mely 1883-ból származik.

Időharmonogram:

 • 7:30 Indulás: JAHODNÁ /Epres-teto/
 • 7:30-9:45 Utazás , irány ČERVENÝ KLÁŠTOR /Vöröskolostor/
 • 9:45-10:45 ČERVENÝ KLAŠTOR /Vörös kolostor/ megtekintése
 • 10:45-11:00 Út DUNAJEC folyóhoz
 • 11:00-13:00 Tutajozás
 • 13:00-14:30 Ebéd
 • 14:30-15:00 Utazás a lubovnyai várba
 • 15:00-17:00 A vár és skanzen megtekintése
 • 17:00-19:00 Út JAHODNÁ / Epres-tető/ felé

Borkóstolók kínálata Tokajban

Csodálatosak a tokaji borpincék. Rejtélyesek, tele vannak folyékony kincsekkel , melyek el vannak rejtve türelmetlen szomjúságunk előtt... Történelmileg ezen pincék úgy jöttek létre, hogy a telepesek búvóhelyeként szolgáltak a török támadások idején. Szerencsére, ma sokkal csábítóbb funkciójuk van. Akinek lehetősége volt lemenni az Ostrozovic cég tokaji pincéjének hűvös csendjébe Veľká Tŕňa /Nagytoronya/ községben, aki betekintett bortárának sötét folyosóiba, melyeket a tufakőbe véstek és megkóstolta a borostyán nap folyékony sugarait, sohasem felejti el.

Ebben a kézzel ásott pincében fiatal tokaji bort tárolnak, hogy „kicsi, 136 l góniai hordókban több éves érlelés után édes 3-6 puttonyos édes tokajivá gömbölyödjön. A tokaji pincébe való érlelés nélkül nem tokaji a tokaji. A pince törvény szerint is hozzá tartozik a tokaji borok termeléséhez és beletartozik a tokaji öt P-hez. Ostrozovic pincéjét vulkanikus kiömlött kőzetbe – tufába vájták, ahogyan ez az igazi tokaji pincéhez illik. Egész évi állandó hőmérséklet 10-12 C, magas nedvesség, kicsi hordók, csend és nyugalom uralkodik.

Hosszú lépcsőn lejutunk a 13 m mély, nemes penésszel benőtt pincébe, melyet a villogó gyertya lángja világít meg és feltárhatjuk az elrejtett titkokat ezen kincsek alkotójával együtt. A testes bor kényelmesen folyik a pohárba, mintha elfáradt volna a sokéves várakozásban arra, hogy valaki merészelje már megkóstolni. A borostyánarany színű bornak illata emlékeztet a fekete kenyér héjára,szőllőre és a hazára egyaránt.

A minták száma szerint a kóstolónak három változata van...

1. változat:

6 borminta 0,05 l –ként + hideg felvágott ( szalonna, sajt). A tokaji pincében zajlik, a kóstoló időtartama 60 perc.

A kóstolt borok :

 1. Erzsébet királynő bora 2006 évi szőlőválogatás
 2. Furmint 2006 évi szőlőválogatás
 3. Hárslevelű 2006 évi szőlőválogatás
 4. Muskotály 2006 évi szőlőválogatás
 5. Tokaji 3-puttonyos 2002 évi szőlőválogatás
 6. Tokaji 4-puttonyos 2002 évi szőlőválogatás

2. Változat:

10 borminta 0,15 l –ként + hideg felvágott (mint az első változatban + pástétom). A tokaji pincében történik, a kóstoló időtartama 90 perc.

Kóstolt borok:

 1. Rulandi fehér 2004 évi szőlőválogatás
 2. Olasz rizling 2005 évi szőlőválogatás
 3. Erzsébet királynő bora 2006 évi szőlőválogatás
 4. Furmint 2006 évi szőlőválogatás
 5. Muskotály 2006 évi szőlőválogatás
 6. Furmint kabinet bor 2002 évi szőlőválogatás
 7. Tokaji cuvée 2005 évi szőlőválogatás
 8. Hárslevelű 2006 évi szőlőválogatás
 9. Tokaji 3-puttonyos tokaji válogatás 2002 évi szőlőválogatás
 10. Tokaji 4-puttonyos tokaji válogatás 2002 évi szőlőválogatás

GRAND Változat:

15 borminta 0,05 l –ként + hideg felvágott ( mint a 2. változat + disznósajt, fasírozott, körítés) egybe van kötve a bortermelés megtekintésével, érdeklődés szerint a szőlőhegy megtekintésével. A borkóstolás időtartama 120 perc és a tokaji pincében történik.

Kóstolt borok:

 1. Rulandi fehér 2004 évi szőlőválogatás
 2. Furmint –késői szüret 2005 évi szőlőválogatás
 3. Olasz rizling 2005 évi szőlőválogatás
 4. Erzsébet királynő bora 2006 évi szőlőválogatás
 5. Furmint 2006 évi szőlőválogatás
 6. Muskotály 2006 évi szőlválogatás
 7. Furmint kabinet 2002 évi szőlőválogatás
 8. Hárslevelű 2006 évi szőlőválogatás
 9. Tokaj cuvée 2005 évi szőlőválogatás
 10. Furmint 2002 évi szőlőválogatás
 11. Devin 2005 évi mazsolaszőlő válogatás
 12. Tokaj szamorodni édes 2000 évi szőlőválogatás
 13. Tokaji 3-putonyos 2000 évi szőlőválogatás
 14. Tokaji 4-puttonyos 2002 évi szőlőválogatás
 15. Tokaji 6-puttonyos 1999 évi szőlőválogatás

FAKULTATÍV KIRÁNDULÁSOK KÍNÁLATA

A fakultatív kirándulás Szepességre irányul, pihenéssel egybekötve a poprádi AQUACITY-ben.

Útvonal leírása:

 • Indulás: JAHODNÁ /Epres-tető / O7:3O
 • 1.sz. megálló: ŽEHRA / Zsigra/ – Szent Lélek templom (UNESCO emlékmű)
 • 2.sz. megálló: SPIŠSKÝ HRAD /Szepesi vár/ (UNESCO emlékmű)
 • 3.sz. megálló: Ebéd SPIŠSKÝ SALAŠ /érdeklődés szerint/
 • 4.sz. megálló: LEVOČA /Lőcse/
 • 5.sz. megálló: AQUACITY POPRAD

ŽEHRA /Zsigra/

Az ősi, korai gótika Szent Lélek templomában, mely 1275-ben épült –későbbi építészeti módosításokkal –különösen értékesek a gótikus freskók 5 időszakból. A legrégebbiek a 13. századból, legfiatalabbak a15.századból származnak. A templom enteriőrjében több 15.sz. eleji dombormű található és kőből készült 13. századi keresztelőkút.

SPIŠSKÝ HRAD /Szepesi -vár/

634 m tenger feletti magasságban, mészkő sziklán, a környezetétől 2OO m magasabban terül el a Szepesség legértékesebb műemlékei egyike – a Szepesi –vár, nemzeti kukturális műemlék. 12.-18. század műépítészetünk fejlődésének bizonyítéka, azonban terjedelmével, mely meghaladja a 4 hektárt (pontosan 41 426 m2), Közép-Európa legnagyobb várkomplexumai közé tartozik, Szepesség főispánjainak székhelye volt. 17. század végéig lakott volt. Tulajdonosai –a Csáky család –később korszerűbb kastélyba költöztek Bijacovce, Hodkovce és más hehységekbe.

LEVOČA /Lőcse/

Város a középkorban európai jelentőséggel bírt. A központi tér közepén három szép épület áll, ezek tipikusak voltak a városok számára : Szent Jakab plébániatemplom, városháza – a közigazgatási és bírósági központ és a volt áruház – a gazdasági központ. Később felépült az evangélikus templom is, hatalmas kupolával. Egyedülálló jellegű a Szent Jakab templom 11 gótikus és reneszánsz oltárával és az enteriőr egyéb értékeivel. Itt található a világ legmagasabb gótikus oltára, további gótikus és reneszánsz oltárok 15.-16. századból. Sok közülük egy fafaragó műve, kinek neve a városhoz kötődik: lőcsei Pál mester . A 15.-17. századból származó harangtornyos volt városháza ma múzeum, mely ismerteti a város gazdag történelmét. Előtte szimbolikusan áll a középkori pellengér a nők számára – a szégyen kalitka. A többi templom közül értékes még a minoriták régi temploma kolostorral, melyből fennmaradt néhány eredeti helyiség, beleértve a gótikus keresztfolyosót. Barokk jellegű az ún. minorita templom. Levoča /Lőcse/ Szlovákia legnagyobb zarándokhelye. Ennek szimbóluma a Mária-hegyi templom.

AQUACITY POPRAD

Az AquaCity Poprád, mely pihenést és sportolást szolgál, poprádi fúrásból származó geotermikus energiát használ fel, közel 5O° C hővel. A terület dominánsai – egész évi üzemeltetés, rozsdaálló medencék és a víz UV tisztítása. A területen fedett 50 m úszómedence található, egész évi termál medencék 36 – 38°C meleg vízzel, ahol a látogatók kipróbálhatják a vízi gombát, pezsgő vizet, jakuzit, lengő harangot és tobogánokat. Az AquaCity attrakciói közé tartoznak a fedett relaxációs Blue Diamond és Saphire medencék. Ezekben a medencékben kristálytiszta víz van, mely 20 különböző ásványi anyagot tartalmaz, ezek kedvezően hatnak az egészségre. Nem kevésbé vonzó a „Vitális világ” szaunák komplexuma – mentolos,gőz-,sós, finn, virág és kellemes attrakció a havas barlang, ahol egész évben havazik. Az AquaCityben aktívan is lehet pihenni, jól felszerelt fittneszközpont is működik. Az AquaCity újdonsága a krioterápia – gyógyítás fagyasztás segítségável, nagyon alacsony hőmérséklet - 100 - 160° C alkalmazásával. Eredménye a védő mehanizmusok aktivizálása az emberi testben.

Időharmonogram:

 • 7:30 Indulás JAHODNÁ /Epres-tető/
 • 7:30-8:30 Utazás ŽEHRA / Zsigra/ irányában
 • 8:30-9:00 Szent Lélek templom megtekintése
 • 9:00-9:15 Utazás SPIŠSKÝ HRAD /Szepesi-vár/ felé
 • 9:15-12:00 A vár megtekintése
 • 12:00-12:15 Út a SPIŠSKÝ SALAŠ étterembe
 • 12:15-13:45 Ebéd
 • 13:45-14:15 Utazás LEVOČA /Lőcsére/
 • 14:15-15:45 Város megtekintése
 • 15:45-16:30 Utazás AQUACITY POPRAD felé
 • 16:30-20:30 AQUACITY POPRAD
 • 20:30-22:00 Visszatérés JAHODNÁ-ra

Kényeztesse magát pihenéssel, megérdemli a kényelmes környezetet Jahodnán

Hírlevél

hírek az e-mail

 

Facebook

hamarosan

Hol talál meg minket

megjelenítés a térképen

2010 (c) Jahodná - Sport és üdülési központ